San Francesco di Assisi


akadálymentes oldal


2017. szeptember
H
K
SZ
CS
P
SZ
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


2017. szeptember 23. szombat,
Tekla napja van

Arcidiocesi di Eger


  magyar italiano
Boldogságprogram


  qrcode

" Egy cseppnyi őszinte szeretet nemesebb tengernyi tudománynál.
Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus
Általános Iskola
Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskola Miskolc3535 Miskolc, Móra Ferenc u. 1/A.   Tel: 46 / 533-249, 0630 303 4544 Fax: 46 / 533-248
E-mail: szentferencmiskolc@gmail.com
Fenntartó: Egri FőegyházmegyeÉtlap 2017. szeptember 25. - szeptember 29.

LEGYÉL TE IS ZENEDÉS NÖVENDÉK!!!


Az Egressy Béni - Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola zenei oktatást szervez alsó tagozatos tanulók részére intézményünkben. Nem kell utazni, mind a hangszeres, mind a szolfézs órák napközis időben, iskolánkban lesznek.

Egyéni foglalkozás keretén belül minden növendék egy hangszeres és két szolfézs órán vesz részt.

Foglalkozások:

Bendzsák Erika - furulya, fuvola (kedd 6-7. óra)

Nagy Zoltán - furulya, trombita (csütörtök, 6-8. óra)

Juhász István - furulya, rézfúvós (péntek 5-8. óra)

Szolfézs órák: kedd 13.30-14.15 csütörtök 14.00 - 14.45

Térítési díj: 8000 Ft/félév és 1000 Ft beiratkozási díj

A nagy érdeklődésre való tekintettel a jelentkezéseket sorrendben tudják fogadni a zenede pedagógusai.

Gryllus Vilmos Koncert


Gryllus Vilmos Koncert

1% 406.923 Ft


Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2016. évi személyi jövedelemadó 1%-nak felajánlásakor alapítványunk vagyona

406.923 Ft-tal

gyarapodott.

Tanítványaink nevében köszönjük felajánlásaikat!!

Bérlet támogatás kifizetési időpontjai


Bérlet támogatás

Iskolai események


2017. szeptember 16.


Természetjáró szakkör

1505729778.jpg
 
Az idei tanév első kirándulása a tiszta hegyek napjához (09.26.) kapcsolódóan, a „Te szedd!” bükki erdőtakarítás jegyében zajlott. A találkozó után a Szeleta -tetőre kaptattunk fel. Onnan a Lencsés- nyereg és a Kaszás – rét érintésével, a Forrás- völgyön át érkeztünk vissza az indulási pontunkhoz, a Majális-parkba. Örömmel tapasztaltuk, hogy a bejárt területen kevés volt a szemét, így a kirándulás során inkább a csodálatos őszi erdőben gyönyörködtünk. Iskolánkból közel 40 (24 gyerek és 14 felnőtt) fő vett részt a kiránduláson. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a további túrákon is!

Kormány Ildikó, Péliné Skarbik Andrea


 

2017. szeptember 12.


Szentmise

1505801755.jpg
 

Iskolamise Szűz Mária neve napján

Mária nevének tisztelete ősi, jámborsági gyakorlat volt már a középkorban. Boldog XI. Ince pápa rendelte el az egész Egyház számára Szűz Mária nevének ünneplését, hálaadásként, a törökök felett Bécsnél (1683. szeptember 12.) aratott győzelem emlékére. Mária neve napját iskolánkban szentmisével ünnepeltük, melynek végén felköszöntöttük Vince atyát születésnapja alkalmából, életére és lelkipásztori szolgálatára Isten áldását kérve!

„Mondj szívem dalt és magasztald Máriának szent nevét,
Őt dicsérjed és megüljed buzgalommal ünnepét!

Gyuris Nikoletta


 

2017. szeptember 10.


Mária-napi búcsú

1505820411.jpg
 
A Diósgyőri Római Katolikus Templom Szűz Mária nevének tiszteletére van felszentelve. Templomunk búcsúünnepe ezért Mária nevének ünnepéhez (szeptember 12.) kapcsolódva 2017. szeptember 10-én, vasárnap volt megtartva. Az ünneplés délelőtt fél 10-kor zászlófelvonással kezdődött a diósgyőri országzászlónál, ahonnan a hívek körmenetben vonultak a templomkertbe. Az ünnepi szentmisét Maksó Péter atya celebrálta. Délután a plébánia melletti szabadtéri színpadon zenés műsorok következtek, ahol iskolánk is képviseltette magát.

"Mondj szívem dalt, és magasztald
Máriának szent Nevét,
Őt dicsérjed, és megüljed
Buzgalommal ünnepét;
Kell csodálnod, hogyha látod,
Mily magasra tétetett;
Mert szülőnek s tiszta szűznek
Csak magát nevezheted."

Gyuris Nikoletta


 

2017. szeptember 8.


Nyárbúcsúztató

1505802758.jpg
 

 

2017. augusztus 31.


2017/18. Ünnepélyes tanévnyitó

1505132599.jpg
 
"Szép volt a vakáció, de hogy eltelt, már nem is bánom."

A 2017/18-as tanév évnyitó ünnepélyét 2017. augusztus 31-én tartottuk iskolánk aulájában. A Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola modern tánc szakának kis csoportja nyitotta meg vidám táncával az ünnepélyt. Az elmúlt tanév második osztályosai az egri háromnapos kirándulás pillanatait elevenítették fel képekkel és szavakkal. Hetedik osztályos diákjaink pedig elmesélték a mátraszentimrei táborozás élményeit. Büszkék voltak az ott vendégeskedő Majosháza polgármesterének és plébánosának elismerő szavaira, hiszen tanítványaink magatartása példamutató volt. Az első osztályosok versei után a kicsik avatása következett. Vince atya áldásával és közös énekléssel zárult a tanév első iskolai programja, majd Budáné Tóth Gabriella igazgató asszony elmondta a bűvös mondatot: Ezennel a 2017/18-as tanévet megnyitom!
Jó munkát és derűs tanévkezdést kívánunk Mindenkinek!

Asztalosné Héger Éva, Gombosné Horváth Éva


 

2017. augusztus 21-24.


Mátraszentimre

1504603097.jpg
 

Kirándulás a gyönyörű Mátrában
Az előző tanévben az ügyeleti munkát nagyon komolyan vette a 6.a és 7.a osztály. Ezért jutalomképpen augusztus 21 és 24-e között négy napot tölthetett együtt Mátraszentimrén, a Stella Katolikus Egyházi Üdülőben. A csodálatos természeti környezetben fekvő tiszta és barátságos szálláshelyen finom ételek várták a gyerekeket. A hatalmas kertben jókat lehetett játszani, beszélgetni. A 2. és 3. napot erdőjárással töltötte a csapat, és az egész napos huszonvalahány kilométeres túra után is képes volt a társaság fele éjszaka „muflonlesre” indulni.
Jártunk együtt a falloskúti Mária-kegyhelyen, megtudtuk, honnan származik a Három Falu Temploma elnevezés, láttuk a magaslatokról még a távoli Tátra vonulatát is. Vörös-kő, Piszkés-tető, Galyatető kilátói már nem ismeretlenek számunkra. Az első és az utolsó napon – amikor buszunk volt -, a parádsasvári Üvegmúzeumban láttunk csodákat, Sástón, a Sástó melletti Adrenalin Kalandparkban szórakoztunk, sőt az ország legmagasabb pontjáról, a kékestetői kilátó tetejéről is gyönyörködhettünk a Mátrában.
Szállásunkon a majosházi plébános és polgármester is vendégek voltak. Csak dicsérték csoportunkat, mi pedig– az osztályfőnökök és Soós Zoli bácsi – büszkék voltunk tanítványainkra, arra, ahogyan viselkedtek. Sándor atya még misét is celebrált az üdülő kápolnájában, hogy együtt imádkozhassunk. Szép négy napot töltöttünk együtt!

Medvéné Szöllősy Viktória


 

2017. június 19-30.


Nyári napközis tábor

1498735955.jpg
 
2017.06.19.-tól 06.30-ig iskolánkban újra megszerveztük a két héten át tartó nyári napközis táborunkat. A 10 nap alatt kirándulásokon, kézműves-, könyvtári-, és sportfoglalkozásokon vehettek részt a gyerekek. Ellátogattunk a Vadasparkba, a Csanyiki Erdészeti Erdei Iskolába, a Diósgyőri Várba is. Nagy élményt jelentett a gyerekek számára a kisvonatozás Lillafüredre és az íjászkodás. A tábor ideje alatt, több alkalommal Ádám atya és Vince atya érdekes előadást és foglalkozást tartott a Diósgyőri Plébánián és a diósgyőri Szűz Mária nevének tiszteletére szentelt templomban. A gyerekek és a szülők visszajelzései alapján mindenki jól érezte magát. A nyár további részéhez kellemes kikapcsolódást , jó pihenést kívánunk!

Hollóné Dobos Rita és Péliné Skarbik Andrea


 

2017. június 23.


Tanévzáró ünnepély

1498475461.jpg
 

Iskolánk kitűnő tanulói:

1.a - Almási Ádám, Békés Luca, Dóka Emma, Dömötör Virág, Galajda Tímea, Heffner Tünde Judit, Kelemen Zénó, Kocsis Boglárka, Madarász Balázs, Simon Csilla, Zobay Mariann Ágnes, Zombor Márton

1.b - Béres Blanka Katalin, Dobszai Bendegúz, Farkas Levente, Ferenci Zita Jázmin, Jacsó Dávid, Jacsó Zalán, Varga Milán, Virág Ajra, Vojtovics Balázs

2.a - Balogh Imola Petra, Ferenci Diána Kiara, Krompaszki Gyula, Marincsák Tamás, Orliczki Zénó Benedek, Péli Erik, Scholtz Gréta, Tofalvi Csenge, Török Hanga

2.b - Gombos Judit, Malecz Kristóf, Plaszkó Péter, Rogosz Dalma, Schadt Milán, Sivák Benjámin

3.a - Holló Petra, Hornyik Panna, Kádas Olivér, Kiss Emma Gréta, Krompaszki Márton, Kudlák Kristóf, Lihi Krisztina, Mikesz Anna, Simon Gábor, Török Borbála, Vinnai Dániel, Zselenák Sári

3.b - Gál Martin, Kocsis Gergely, Lippai Erika, Orosz Patrik, Zobay Tamás Ferenc

4.a - Góré Boglárka, Hankó Leila, Lóska Dorina, Nyakas Laura, Pocsai Gergő, Radics Kitti, Telekes Kinga, Virág Réka, Zombor Hanna

4.b - Nagy Martin, Röczei Krisztián

5.a - Iván Cecília, Kovács Blanka

5.b - Kapitány Laura, Kudlák Anna, Vinnai Bence

6.a - Holló Laura, Kovács Csaba, Nyilasi Zsanett, Szucskó Martin, Virág Dávid

6.b - Havril Petra, Nagy Bence, Ujhelyi Petra

7.b - Nyilasi Roland

8.a - Üveges Virgil

8.b - Lakatos Lili, Péli Panna Petra
 

2017. június 15.


Ballagás

1497951964.jpg
 
8.a

"Töröld le könnyedet,
kisírt szemedben mosoly legyen és derű,
minden nap kezdődik valami nagyszerű
és valami gyönyörű."
(Jaroslav Seifer)

8.b
"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha:
remény, csalódás, küzdelem, bukás,
sírig tartó nagy versenyfutás.
Keresni mindig a jót, a szépet,
s meg nem találni - ez az élet."
(Madách Imre)

A ballagási ünnepélyen igazgató asszony jutalmazta a nyolc éven át legkiválóbbakat.

Péli Panna Petra - Szent Ferenc-plakett 8 éven át kitűnő tanulmányi és közösségi munkájáért.
Lakatos Lili és Bényei Boglárka - Oklevél kiváló tanulmányi munkájukért valamint az egyházi és iskolai műsorokban való szereplésükért.
Nagy Balázs, Üveges Virgil és Virág Dávid 6. osztályos tanuló - Oklevél kiváló tanulmányi munkájukért.
Kis Kővágó Patrik - Oklevél egyházi és iskolai műsorokban való szerepléséért.
Mrva Patrik - Szent Ferenc-kupa kiváló sporteredményeiért.
Orliczki Bendegúz - Oklevél kiváló sporteredményeiért.
Tóth Bence, Czink Milán, Czink Roland, Lovrity Szabolcs, Schadt Dominik - Emléklap egyházi és iskolai műsorokban való szereplésükért.
Barócziné Molnár Ágnes, Ardai Orsolya, Csongár Erika, Újhelyiné Nagy Mária - Könyvjutalom a Szülői Szervezetben végzett munkájukért.
Kovács Zsófia, Bogdán Józsefné, Kis Kővágó Róbert, Váradi József - Könyvjutalom az iskoláért végzett munkájukért.
 

2017. június 14.


Nyolcadikos-bankett

1497956399.jpg
 

A nyolcadik osztályosok vidám és megható műsorral búcsúztak az iskolától és tanáraiktól.

Szigeti Zoltánné


 

2017. június 14.


Gyereknap

1497959132.jpg
 

Az utolsó tanítási nap vidám programokkal telt el, melyeket gyereknapi ajándékként szerveztünk az iskola területén. Az udvaron ugrálóvár és élő csocsó fogadta a tanulókat. A kicsiknek volt arcfestés és különböző kézműves tevékenység. Az alsós termekben nagy érdeklődés mutatkozott a karaoke showra. Az udvar hátsó része fagyizó kerthelyiséggé alakult át. A ballagó nyolcadikosok pedig vidám jelmezeikkel mulattatták iskolatársaikat.

Igazi gyereknapi ajándékként telt el a nap!

Hollóné Dobos Rita


 

2017. június 13.


Évzáró az Egri Bazilikában

1497957250.jpg
 

„Te Deum laudamus – Téged Isten dicsérünk!”
Az Egri Főegyházmegye területén működő egyházi iskolák tanévzáró ünnepsége az Egri Bazilikában került megrendezésre, amelyen több, mint 1600 diák, tanár és lelkipásztor vett részt. Iskolánkat a szentmiséken rendszeresen szolgálatot vállaló kiskórus és a ministránsok képviselték, igazgatónőnk Gabi néni, valamint Ica néni és Niki néni kíséretében.
Juhász Ferenc atya, az EKIF elnöke köszöntésével kezdődött az ünnepség, majd szentmisével folytatódott, amelyet dr. Ternyák Csaba érsek atya celebrált a jelenlévő papok közreműködésével. A zenei szolgálatot színesítette az egri Jézus Szíve Plébánia Ifjúsági Ének-és Zenekara. A szentmisét követően Füleczki István atya tartott rövid előadást Szűz Máriáról, mint a keresztény fiatalok lehetséges példaképéről. Ezt követően minden intézményből kitüntetést kapott egy vagy több tanuló, akik az elmúlt tanévben, magatartásban, tanulmányi eredményben, közösségi vagy liturgikus szolgálatban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.
Iskolánkból Baróczi Ódri (8.b), Bodgán Réka (8.b) és Péli Panna Petra (8.b) részesült ebben a jutalomban. Gratulálunk nekik és továbbtanulásukhoz Isten áldását és segítő kegyelmét kérjük!

Gyuris Nikoletta


 

2017. június 12.


DÖK-évértékelő

1497958319.jpg
 
A tanév utolsó hetében diákönkormányzatunk megrendezte éves értékelését. Jutalmazásban részesültek az év során kiemelkedő tanulmányi és sporteredményt elért tanulóink. Diákjainkat díjaztuk liturgikus szolgálataikért, kiemelkedő ügyeleti tevékenységeikért, valamint a rendezvényeken való színvonalas szerepléseikért is. Azok a tanulók, akik egész éven át gyűjtötték a PET palackokat, szintén ajándékokat kaptak. Akik pedig gyűjtötték a tanév során közre adott Hírmondókat, nyereménysorsoláson vettek részt.
Első ízben jutalmaztuk a legjobb ügyeletesi munkát végző osztályokat. Egy egész éven át pontozták a nevelők a rendre vigyázó tanulókat. Két osztály versengett a legjobb címért: a 6.a és 7.a osztály. A nevelőtestület döntéseként mindkét osztály megérdemelte a címet, így 27 tanuló augusztusban részt vehet egy háromnapos mátraszentimrei táborban.
Büszkék vagyunk tanítványainkra, és mindenkinek további sikereket kívánunk a következő tanévben is!

Szigeti Zoltánné


 

2017. június 9.


Te Deum

1498046976.jpg
 


Az idei tanév utolsó iskolai szentmiséjét pénteken tartottuk meg. Vince atya nem tudott jelen lenni elfoglaltsága miatt, ezért a szentmiseáldozatot Ádám atya mutatta be, Jézus Szentséges Szívének tiszteletére. A szertartás végén ünnepélyesen elbúcsúztatta a 8. évfolyamos tanulóinkat, átadva nekik egy jelképes ajándékot, Jézus szeretetére emlékeztetve őket. Legyen számunkra is iránymutató az alábbi bibliai idézet:
Jézus mondja: "...tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű." (Mt 11,29)

Gyuris Nikoletta


 

2017. június 8.


Hulladékgyűjtős jutalomkirándulás - Szilvásvárad

1497954239.jpg
 
Iskolánk diákönkormányzata minden évben meghirdeti ősszel és tavasszal a papírhulladék gyűjtését. Azok a tanítványok, akik egyenként több száz kg papírral növelik a hulladék mennyiségét, minden évben év végén jutalomkiránduláson vesznek részt.
Ebben az évben Szilvásváradra kirándultunk. Az erdei kisvonattal mentünk fel a hatalmas tisztáshoz, ahol a Fátyol-vízesés kezdődik. Onnan gyalog indultunk vissza a Szalajka-völgyön keresztül Szilvásváradra. Megnéztük a pisztrángos telepet, a jéghideg forrásvízben felfrissültünk.
A finom ebéd után pihentünk egy kicsit, majd elindultunk hazafelé.
Gyönyörű időnk volt e jó hangulatú naphoz!

Oláh Péterné


 


Könyvtárba járók klubja

1497245498.jpg
 
Elérkezett a június, közeledik a nyári szünet. Köszönöm azoknak a gyerekeknek a lelkesedését, akik kéthetente elkísértek a Petőfi könyvtárba olvasnivalóért.
A könyvtárba járók klubja szívesen fogad jövőre új tagokat , akik szeretnek könyvek között böngészni.
Kívánom, hogy a nyári szünet is úgy teljen el, hogy legalább egy jó könyvet olvassatok !

Kiss Viktória


 

2017. június 2.


Végre kirándultunk

1496410932.jpg
 

 

2017. június 2.


Nemzeti összetartozás napja

1496406981.jpg
 
1920. június 4-én 16 óra 32 perckor írták alá a trianoni békediktátumot a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy Trianon kastélyban. Erre a tragédiára emlékezve 2010-től ez a nap a "Nemzeti összetartozás napja". 97 éve történt Magyarország területe egyharmadára, lakossága körülbelül négytizedére csökkent. Hárommillió magyar a szomszédos államokba került. Ballagó nyolcadikosaink megható műsorral emlékeztek őseinkre, múltunkra, városainkra.

Szigeti Zoltánné


 

2017. május 30.


KRESZ témanap

1496406216.jpg
 
Május 30-án, kedden harmadik alkalommal rendeztük meg iskolánkban a kerékpáros ügyességi versenyt. A délután folyamán az iskola udvarán a Mindenki Hazaérjen Közlekedésbiztonsági Alapítvány vezetőjének segítségével állítottuk fel az ügyességi pályát. A rendezvényen 73 diák vett részt. A legkevesebb hibával és leggyorsabban teljesítő gyerekek jutalomban részesültek. A nap végére a diákok sokat tanultak a kerékpáros közlekedés helyes szabályairól, a kötelező felszerelésekről.

Hollóné Dobos Rita


 


Tavaszi vásár

1496404687.jpg
 
Hagyományainkhoz híven idén is megrendeztük az iskola aulájában tavaszi vásárunkat. Tanulóink lelkesen árulták portékáikat, melyek között sok saját készítésű apróság is gazdára lelt. Örülünk annak, hogy ezeken a vásárokon egyre több az igényes, kézműves termék mely ösztönzőleg hat a keresletre, kínálatra egyaránt.

Hollóné Dobos Rita


 

2017. május 29.


Régész-szafari

1496306045.jpg
 

Iskolánk öt hatodikosának kalandos élményben volt része május 29-én. Ők, a Szakóckák csapat végzett az élen az őszi „Szeretem Miskolcot” városjáró vetélkedőn, maga mögé utasítva a többi általános iskolás korosztályú csapatot.
Jutalomként jutottunk hát ki egy Land Rover terepjáróval (úttalan utakon) a bükkábrányi bánya melletti terepre, ahol az éppen folyó régészeti terepmunkának lehettünk részesei: szarmata és Árpád-kori lakhelyeket tártak fel az ott dolgozók; cserépedény, kemence maradványokat, sőt két szarmata sírt is. Ittunk a nagy hőségben jéghideg 60 méter mélyről nyert talajvizet, fémdetektorral kerestünk kincseket, s találtunk II. világháborús töltényhüvelyt és filléreket... Megtapasztalhattuk, hogyan térképezik fel a régészek a föld alatti rétegeket egy „mágneses” masinával, vagyis geofizikai mérést végeztünk. Rácsodálkoztunk a bányában éppen nem dolgozó hatalmas gépre, és figyeltünk, és mentünk a dús aljnövényzettel borított réteken…, és sok-sok számunkra új tudással lettünk gazdagabbak.

Medvéné Szöllősy Viktória


 

2017. május 19.


Néptánc-vizsga

1496060462.jpg
 

A Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tagozata ebben a tanévben indította el iskolánkban a táncművészeti oktatást testnevelés óra keretében. Az első osztályosok záróvizsgán mutatták be a megtanult gyermekjátékokat és a néptánc alaplépéseit. A színvonalas vizsga Boncsérné Szinai Tünde munkáját dicséri.
A gyermekeket és szüleiket Jóna István, a Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója is köszöntötte.

Oláh Péterné


 

2017. május 24.


Móra-mérés

1496059806.jpg
 

A hetedikeseink számára is izgalmas volt a május 24-i nap. Minden tanévben - az országos kompetenciamérés napján - iskolánkban a hetedik évfolyamosok szóbeli megmérettetésen vesznek részt. Bizonyosságot tesznek ismereteikről, tudásukról a humán tárgykörben.
A hetedik tanév végéig tanult történelmi, irodalmi, művészettörténeti és zenei ismereteket összekapcsolva állítják össze a gyermekek a tanáraik segítségével a saját feleletüket. Ebben a tanévben hittan témával is kiegészült a tudnivalók köre.
Segítséget szeretnénk adni tanítványainknak ezzel a lehetőséggel arra, hogy megtanulják összekapcsolni ismeretmorzsáikat, megtapasztalják saját képességeiket és akaratukat; megéljenek védett környezetben egy ahhoz nagyon hasonló helyzetet, amelyet későbbi életük során valószínűleg többször kell megélniük.
Elmondhatjuk, hogy tanítványaink nem okoztak meglepetést. Voltak, akik becsületesen felkészültek, és voltak olyanok is, akik kevésbé. A legszebb feleleteket adók neve: Iváncsó Mercédesz, Kovács Zalán, Nyilasi Roland, Pataki Marcell, Tóth Bence, Vercsik Roland. Kedves Hetedikeseink! Most már fellélegezhettek! Nem csak a szóbeli megmérettetés izgalmai vannak mögöttetek. Lassan a tanévnek is vége.

Medvéné Szöllősy Viktória


 

2017. május 13.


Rózsafüzér Társulatok Találkozója

1494855673.jpg
 

„Imádkozzátok mindennap a rózsafüzért!”
Dr. Ternyák Csaba egri érsek újévi körlevelében hirdette meg május 13-ra a Rózsafüzér Társulatok Találkozóját az egri bazilikába. A programra az egyházmegye papságát és a rózsafüzér társulatok tagjait hívták meg. Az idei tanév egyik nagy öröme számunkra, hogy elindítottuk iskolánk rózsafüzér társulatát.
A Diósgyőri Plébánia szervezésében a plébánia és iskolánk rózsafüzér társulatának néhány tagja részt vehetett ezen a találkozón, amelyen mintegy 3500 zarándok volt jelen. A mi kis csoportunk Ádám atya lelki vezetésével érkezett Egerbe és a bazilika előtti téren kaptunk helyet. Érsek atya köszöntése után meghallgattuk a fatimai jelenések történetét és üzenetét, majd a rózsafüzérhez kapcsolódó tanúságtételeket. Az ünnepi szentmise végén a jelenlévőket és az egész egyházmegyét a székesegyházban található fatimai Mária szobor előtt, érsek atya Szűz Mária szeplőtelen szívének ajánlotta. Ebéd után a találkozó zárásaként közös rózsafüzér imádság következett képmeditációval, majd a lorettói litánia, amelybe az esős idő miatt már a ciszterci templomban kapcsolódtunk be. Különleges lelki élményt élhettünk át, békésen és vidáman telt a nap, hála érte Istennek.

Gyuris Nikoletta


 

2017. május 12.


Szentmise a Fatimában megjelent Boldogságos Szűz Mária tiszteletére

1494594159.jpg
 

1917. május 13-án történt, hogy a portugáliai Fatima közelében Szűz Mária három pásztorgyermeknek először megjelent. II. János Pál pápa a gyermekként elhunyt két testvért, Ferencet és Jácintát 2000-ben boldoggá avatta, Ferenc pápa pedig a jelenés 100. évfordulóján a szentek közé emelte a kis látnokokat. Unokatestvérüket, Lúciát Isten szolgálójaként tiszteljük.
Ezen alkalomból pénteken Vince atya szentmisét mutatott be iskolánkban a Fatimai Szűzanya tiszteletére, melyben rövid jelenettel is megemlékeztünk az egykori Mária-jelenésekről. Köszönjük a felkészülést és előadást a szereplőknek, Nyakas Laura (4.a), Radics Kitti (4.a), Kis Kővágó Balázs (5.a), Baróczi Ódri (8.b), Lakatos Lili (8.b) és Péli Panna (8.b) tanulóknak!

Gyuris Nikoletta


 

2017. május 11.


Fenntarthatóság és Környezettudatosság témahét
4. nap
Terepgyakorlat
Zöldségszobrok

1494510018.jpg
 

Csütörtökön alsó tagozatos tanulóink a fenntarthatóság alappilléreként, az egészséges életmód, egészséges táplálkozás témakörében szereztek ismereteket, és mélyítették el a már meglévő tudásukat. Az ötletes zöldség és gyümölcsszobrok alkotása közben alkalom nyílt egy kis” egészséges falatozásra „is. Felső tagozatos tanulóink a Zöld Akció Egyesület közreműködésével előadást hallgattak a talajszennyezésről, azt követően pedig talajvizsgálaton, terepgyakorlaton vettek részt, ahol az elméleti ismereteiket a gyakorlatba is átültethették a gyerekek. Pénteken értékeltük a gyerekek egész heti tartalmas munkáját, majd a Naphimnusz közös éneklésével zártuk a témahetet.

Malejkóné Pásztor Judit, Soós Zoltán


 

2017. május 10.


Fenntarthatóság és Környezettudatosság témahét
3. nap
ÖKO-lábnyom

1494417603.jpg
 


Ezen a napon elkészítettük az iskola saját ökológiai „lábnyomát”. Az első és az 5. évfolyam a vizeink fontossága és veszélyeztetettsége, a második és hatodik évfolyam a talaj, a harmadik- hetedikesek a levegő tisztasága- szennyezettsége, a negyedik- nyolcadikosok pedig az elavult és gazdaságos energiafelhasználás témájában tevékenykedtek. Tanulóink meglepő tájékozottságukról adtak tanúbizonyságot a különböző témákban. Rendkívül kreatív ötletekkel tarkítva készítették el munkáikat, melyek végül egy egységes öko-lábnyommá formálódtak. A közös alkotás az aulánkban került kiállításra.

Malejkóné Pásztor Judit, Soós Zoltán


 

2017. május 9.


Fenntarthatóság és Környezettudatosság témahét
2. nap
Akadályverseny

1494414193.jpg
 

Kedden akadályversenyen küzdöttek tanulóink a „Földünk megmentéséért”. Nyolc helyszínen, változatos mozgásos ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk a gyerekeknek. A különböző állomásokon 8. osztályos tanulók segítették a 6 fős csapatokat. A szerzett pontokat minden osztály a saját tervezésű, környezetvédelmi témájú menetlevelébe gyűjtötte. A vidám küzdelmet az alsó tagozatosok közül a 2.b osztály, a felső tagozatban a 6.a osztály nyerte meg.

Malejkóné Pásztor Judit, Soós Zoltán


 

2017. május 8.


Anyák napja

1494408513.jpg
 

„ A halandóknak adott legédesebb szavak: Anya, Otthon, Mennyország”
W. G. Brown
Iskolánkban immár hagyományos módon, az alsó tagozatos tanulóink közös műsorral köszöntötték az édesanyákat. Az osztályok egy-egy kedves verssel, énekkel köszönték meg édesanyjuk gondoskodását, féltő szeretetét. A megható produkciókat Kiss István tanár úr gitárkísérete tette felejthetetlenné.

Malejkóné Pásztor Judit


 

2017. május 8.


Fenntarthatóság és Környezettudatosság témahét
1. nap
Plakátok

1494412755.jpg
 

Földünk fenntarthatóságának lehetőségeit vettük górcső alá ezen a héten (május 8- 12. ) iskolánkban. Elengedhetetlenül szükségesnek tartjuk, hogy olyan szemléletet alakítsunk ki gyermekeinkben, melynek jegyében teremtett világunkat a hétköznapokban is megtanulják megbecsülni, védeni, és megőrizni az utókor számára. Tanulóink, változatos tevékenységeken keresztül a föld, a víz, a levegő tisztaságának megőrzésével, valamint a megfelelő energiagazdálkodás lehetőségeivel ismerkedhettek meg.
Hétfőn reggel fenntarthatósággal kapcsolatos gondolatokkal, a Föld fohászával, és egy angol dallal nyitottuk meg iskolánkban a Fenntarthatóság- környezettudatosság témahetet. A programok ismertetése után tanulóink nekiláttak, hogy az osztályfőnökök irányítása mellett, ÖKO címkékből figyelemfelhívó plakátokat tervezzenek a Föld védelméért. Munka közben megismerkedtek a különböző címkék jelentésével, feltüntetésük jelentőségével is. Rendkívül ötletes munkáik az aulában tekinthetők meg.

Malejkóné Pásztor Judit, Soós Zoltán


 


Étlap 2017. szeptember 25. - szeptember 29.

LEGYÉL TE IS ZENEDÉS NÖVENDÉK!!!


Az Egressy Béni - Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola zenei oktatást szervez alsó tagozatos tanulók részére intézményünkben. Nem kell utazni, mind a hangszeres, mind a szolfézs órák napközis időben, iskolánkban lesznek.

Egyéni foglalkozás keretén belül minden növendék egy hangszeres és két szolfézs órán vesz részt.

Foglalkozások:

Bendzsák Erika - furulya, fuvola (kedd 6-7. óra)

Nagy Zoltán - furulya, trombita (csütörtök, 6-8. óra)

Juhász István - furulya, rézfúvós (péntek 5-8. óra)

Szolfézs órák: kedd 13.30-14.15 csütörtök 14.00 - 14.45

Térítési díj: 8000 Ft/félév és 1000 Ft beiratkozási díj

A nagy érdeklődésre való tekintettel a jelentkezéseket sorrendben tudják fogadni a zenede pedagógusai.

Gryllus Vilmos Koncert


Gryllus Vilmos Koncert


Segítünk Oktatási Alapítvány
18401987-1-05NAPI EVANGÉLIUM

Site Meter Google PageRank Copyright © Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskola 2017 | web: KataPorta.net KataPorta Webstatisztika